Na hribovitih območjih Celja, Laškega in Vojnika si znajo ljudje že od nekdaj polepšati življenje, popestriti jedi in okrepiti zdravje z zelišči in začimbami narave. Razkošje rastlinske dediščine in pestre narave danes ohranjajo in bogatijo doživljajski zeliščni vrtovi tudi tik ob Hotelu Celjska koča. Obiščite nas!

V okviru projekta »Doživljajski zeliščni vrtovi«, ki je deloma sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), je nastalo pet vrtov na petih lokacijah. Več na http://www.herbs.si/sl/

Eden izmed njih, t.i. DIVJI DOŽIVLJAJSKI ZELIŠČNI VRT NAD MESTOM, je lociran na območju Celjske koče tik nad Pustolovskim parkom.

Tam, kjer se smučišča Celjske koče stikajo z območjem Natura 2000 in domovanji sokola selca, je prostor izjemne botanične raznovrstnosti. Priljubljena turistična točka z razgledom na mesto Celjskih knezov vse leto omogoča rekreacijo v naravi, a ob tem skrbno varuje naravne zaklade.

Ob poteh in travnikih smučišča Celjska koča uspevajo številna zdravilna zelišča in dišavnice. Šentjanževka, navadni rman, jesenska vresa, njivska preslica, dvolistni vimenjak, navadni repuh so le ene izmed njih. Spoznavate jih lahko na različnih urejenih poteh v bližini hotela. Območje je namenjeno učenju in ne nabiranju, zato rastline v okolici Celjske koče »lovimo« predvsem s fotoaparatom v roki.

Pot Divji doživljajski zeliščni vrt nad mestom z informativnimi tablami na petih točkah razkriva značilnosti in način uporabe kar 20 tukaj rastočih zelišč. Na pot se lahko podate sami ali v družbi vodnika. Vsebino informativnih tabel si lahko ogledate tukaj:

Na vsaki tabli je zastavljeno vprašanje, odgovor nanj pa vas čaka na naslednji. Če v naravi ne najdete odgovora na zadnje vprašanje, si ga oglejte na tej povezavi.

Čaje, čajne mešanice in druge izdelke iz zelišč, pridelanih na partnerskih Doživljajskih zeliščnih vrtovih, spoznavate v posebnem zeliščnem kotičku hotela Celjska koča. Divje rastoča zelišča Celjske koče pa vedoželjno prelistajte še v spletnem Divjem zeliščnem herbariju.

Nimate vrtička? Nič hudega… Obiščite Celjsko kočo in naš novi Divji doživljajski zeliščni vrt nad mestom!