Beseda »sauna« je finskega izvora in savna je za mnoge Fince sveti kraj. Simbolizira tudi materinsko toploto in zaščito, zato so se ljudje vanjo zatekali ob stiskah in težkih življenjskih preizkušnjah. V savni se sproščamo in meditiramo.

Naše telo lahko zdrži visoko temperaturo zraka v savni tako, da pot izhlapeva in s tem hladi površino kože. Po 10 – 20 minutah v savni se nam bitje srca poveča na 120 – 150 udarcev/minuto, temperatura kože pa doseže okoli 40°C. Takrat se začnemo potiti. Posebna značilnost savnanja je izmenična kopel, v kateri telo najprej pregrejemo v savni in kasneje ohladimo s tuširanjem. Segreti zrak spusti napetost v mišicah in povzroči obilno potenje. Savna lahko pomeni tudi kozmetično nego. Krvni obtok je povečan, kar izboljša prekrvavitev kože. Pospešeno znojenje je pomembno za izločanje soli in strupenih snovi iz telesa, čisti pa tudi kožne pore. Povrhnjica se lažje in hitreje obnavlja, še posebej, če pred savnanjem z nežnim pilingom odstranimo poroženelo oziroma odmrlo kožo.

V savni potrebujete 2 večji brisači ali 1 večjo rjuho, 2 manjši brisači, natikače, ki jih boste uporabljali le za obisk savne ter sveže perilo. Brisače in rjuhe si lahko v našem wellness centru tudi izposodite.

FINSKA SAVNA

Finska savna je manjši zaprt ogrevani prostor s temperaturo med 60°C in 110°C, najpogosteje okoli 80°C.

V njej lahko odpravite  utrujenost in  povečuje telesno zmogljivost. Varuje  Vas pred prehladi, pospešuje  izločanje strupenih snovi, čisti kožo in koristi pri obolenjih gibalnega aparata.

TURŠKA SAVNA

Turško savno imenujemo tudi parna kopel. Temperatura ni tako visoka kot v finski savni. Giblje se med 42°C in 45°C, relativna vlažnost zraka pa med 45 in 65%. Zaradi visoke vlažnosti in prisotnosti arom eteričnih olj parna kopel blagodejno vpliva na dihala.

Toplota pospeši cirkulacijo v telesu, kar blagodejno vpliva na sprostitev napetosti v mišicah, para pomaga odpreti pore in s tem pripomore k naravnemu čiščenju kože, ki postane nežna in gladka.

Za informacije nas pokličite na št. 041/718-274 ali nam pišite na [email protected]!