Celjska koča je del Posavskega hribovja. Območje opredeljuje šest izrazitih vrhov in štiri doline oz. soteske med njimi. Vrhovi so Tolst ( 834 m n.v. ), Ramanco ( 781 m n.v. ), Vipota ( 532 m n.v. ), Grmada ( 718 m n.v. ), Bavč ( 692 m n.v. ), in Srebotnik ( 700 m n.v. ). Med Tovstom, Grmado in Vipoto se razprostira dolina Pečovnik s Pečovniškim potokom. Celotno področje je označeno z markiranimi planinskimi potmi.

Urejene pohodniške poti so primerne za družine, posameznike ali rekreativce. Glede na vašo kondicijo in razpoložljiv čas se lahko:

  • povzpnete na Grmado, kjer se nahaja zvonček želja,
  • odpravite čez Tolsti vrh v idilično vasico Svetina, kjer si lahko ogledate cerkev Marije Snežne in cerkev Svetega Križa. Na tamkajšnjem pokopališču počiva znana celjska popotnica in pisateljica Alma M. Karlin,
  • spustite skozi sotesko imenovano Hudičev graben, ki poteka ob in po strugi Hudičevega potoka. Pot je izredno zanimiva, saj se s pomočjo klinov in jeklenice na določenih delih poti spuščate tik nad strugo potoka, kjer lahko vidite tudi mnoge slapiče.
  • obiščete Stari grad Celje, ki je nekdaj predstavljal največjo utrdbo na slovenskem,
  • v Pečovniku, na obrobju mesta, na začetku pešpoti, ki vodi na Celjsko kočo se nahaja hiša Alme M. Karlin, v kateri je s svojo prijateljico preživela svoja zadnja leta. V njej si lahko ogledate razstavo z naslovom »Samotno popotovanje Alme M. Karlin«,
  • ali pa se podate na ogled mesta Celje, kjer lahko na vsakem koraku obiščete muzej, galerijo, grad ali dvorec in še mnoge kulturne zanimivosti mesta.